AA Tekstgrootte
Visie op Flevoland

De wandelaar is de kanarie in de mijn

7 januari 2016

Wat is natuur nog in dit land?', hoonde de dichter J. C. Bloem in 1947, in zijn beroemde gedicht De Dapperstraat. Bloem bezong in zijn gedicht het stadsleven en bespotte het landleven.

Toch is het Nederlandse landschap nog altijd mooi en de moeite van het verkennen waard, dat blijkt ook uit het in 2013 verschenen boek Wandelingen der Neederlanden van Kester Freriks, Joyce Roodnat en Erik van Zuylen. Zij doen in dat boek verslag van de wandelingen die ze maakten op basis van de kaarten uit de tweehonderd jaar oude Atlas der Neederlanden. Dat dat mogelijk was, is alleen al bemoedigend en hun conclusie is dat helemaal: "Nederland was mooi in 1813 en is dat nog altijd." En jawel, er staan ook twee wandelingen in Flevoland in. Dat boek is des te meer inspirerend omdat de aanwezigheid van wandelaars kan worden gezien als een goede indicatie voor hoe het er met de natuur bij staat. De beste manier om 'het merkwaardige complex van natuur en cultuur', van stad en land, te verkennen is namelijk te voet. De wandelaar is de kanarie in de mijn.

Ik was blij te zien dat ik niet de enige stedeling ben die de vrijheid die de stadslucht biedt graag afwisselt en combineert met de vrijheid die de buitenlucht biedt. Die stad en land afloopt. Ik zou me geen raad weten als ik niet zomaar mijn huis uit zou kunnen lopen, een paar blokjes omslaan... om dan de horizon weer te zien. "Alles is veel voor wie niet veel verwacht. / Het leven houdt zijn wonderen verborgen, / Tot het ze, opeens, toont in hun hoge staat", zoals Bloem schreef in het vervolg van het hierboven aangehaalde gedicht. En om het einde van het gedicht te parafraseren: Dit heb ik bij mijzelve overdacht,/ Verrregend, op een miezerige morgen,/ Domweg gelukkig, in Lelystad.

Met dank aan Pieter Hoexum http://iabr.nl/nl/blog/2014blog_thijsse

Reageren zonder in te loggen? Schrijf je reactie, vul je naam en e-mailadres in en vink ‘Ik reageer liever als gast’ aan.

bekeken1697x

Auteur

Dick Luijendijk
Wandelnet
Beleidsvrijwilliger Wandelnet
Visie op Flevoland
Visie op Flevoland