AA Tekstgrootte
Visie op Flevoland

Fotografie tips

Een foto met een verhaal
Deze wedstrijd gaat niet om de mooiste foto. Het gaat erom wie zijn gevoel bij Flevoland het beste kan weergeven. En daarbij zoeken we naar het échte, eerlijke verhaal. Niet naar mooie sociaal wenselijke praatjes en plaatjes. 

Meedoen

Tips voor het vinden van jouw verhaal 

  • Voel jij je thuis in Flevoland? Of misschien juist niet? Probeer te omschrijven waarom je je wel of niet thuis voelt. Zijn dat mensen om je heen? Is dat de omgeving?
  • Als je zou verhuizen naar een andere provincie, wat zou je dan missen? Wat juist niet?
  • Als je thuis komt van vakantie, wanneer krijg je dan dat gevoel weer thuis te zijn? Wat zie je dan?
  • Loop of fiets eens een paar dagen wat bewuster door je straat of van school naar huis. Wat betekenen de verschillende plekken voor jou? Heb je een favoriete plek?
  • Schrijf wat eventueel wat steekwoorden op. Denk na over hoe je jouw gevoel of jouw verhaal het beste in een foto kunt weergeven. 

Tips voor het maken van een mooie foto

Een foto maken kan tegenwoordig iedereen. Met de smartphone in je broekzak heb je een camera bij de hand. Maar een sterke foto, eentje die de aandacht pakt en die boeit? Dat is een ander verhaal. 

Er zijn veel foto-technieken waarmee je meer effect aan je foto kunt geven. Omdat we ervanuit gaan dat jullie de foto’s vooral met je telefoon of eenvoudige camera zullen maken, beperken we ons tot tips over compositie. 

Dichtbij of veraf?

dichtbij-verafWelke foto is interessanter? Sta je verder van het onderwerp af, dan komt er meer ‘rommel’  op de foto. Dat leidt af van het verhaal dat je wilt vertellen. In dit geval een meisje dat helemaal opgaat in haar boek.

 

 

 

 

 

Regel van Derden 

regel-van-derden

Plaats het onderwerp op een van de lijnen of – nog beter – op een van de snijpunten van lijnen. Dat maakt een foto direct een stuk interessanter.

Perspectief

perspectiefKikvors: Fotograaf staat lager dan het onderwerp, het onderwerp lijkt dan groter dan is. 

 

 

Ooghoogte: brengt je in de belevingswereld van het onderwerp. Vooral nuttig bij dieren en kleine kinderen.

 

Vogel-perspectief: Fotograaf staat boven het onderwerp: maakt dat de dingen kleiner lijken. 

 

Kaders gebruiken

Kaders kunnen foto’s interessanter maken. Gebruik letterlijk een kader door ergens doorheen te fotograferen of gebruik de voorgrond. 

kaders

Lijnen gebruiken 

Door gebruik van lijnen, kunnen mensen echt de foto in ‘getrokken’ worden. 

lijnen

Belichting

Op een smartphone is niet al te veel in te stellen wat betreft belichting. Toch kun je wel op een paar dingen letten:

tegenlichtTegenlicht: Is de achtergrond lichter dan je onderwerp? Dan zal je onderwerp te donker op de foto komen. Tegen de zon in bijvoorbeeld. Maar ook wanneer een persoon binnen voor een raam staat. Een oplossing kan zijn om je flits te gebruiken. 

Overbelichting: staat het onderwerp in het licht, maar is de omgeving erg donker? Dan denkt je camera dat er veel licht nodig is en zal je onderwerp overbelicht raken. 

Schaduw: Wees je bewust van evt. schaduwen. Bij gebruik van een flits, ontstaat er vaak een schaduw. Maar op een zonnige dag kun je ook zomaar je eigen schaduw terug zien in de foto. 

Foto’s bewerken 

Het beste is de foto zo goed mogelijk te schieten. Maar soms is een beetje bewerking nodig om de foto net dat beetje extra te geven. Zelfs op een eenvoudige camera of smartphone kun je de foto’s een beetje bewerken. 

  • Bijsnijden: Hiermee kun je de compositie van de foto veranderen. Zodat je de ‘wet van derden’ kunt toepassen of het onderwerp ‘dichterbij’ kunt halen
  • Lichter/donkerder: pakt je foto te licht of donker uit? Dan kun je dat nog wat bijstellen. Maar pas op – het gaat vaak ook ten koste van je contrast. 
  • Filters: Met allerlei fotofilters kun je een ander ‘gevoel’ aan je foto meegeven. Wees selectief en kijk welk gevoel je over wilt brengen. 

Nog meer tips: http://computertotaal.nl/smartphone/fotograferen-met-je-telefoon-63096