AA Tekstgrootte
Visie op Flevoland

Verslag stedelijke transformatie & vernieuwing

30 maart 2016

Friso de Zeeuw kijkt als directeur nieuwe markten bij het Bouwfonds vanuit een woningmarktperspectief naar Flevoland. De temperatuur op de voor ons relevante woningmarkt wordt volgens hem bepaald in het gebied tussen Utrecht, Amsterdam en Den Haag, met een uitloper richting Zwolle. Daar zit de economische dynamiek, daar zit de vraag. De woningmarkt buiten dit gebied is veel meer volgend. Dit baseert hij op de langjarige transactiegegevens op de woningmarkt, dit beeld blijkt bestendig te zijn. Daarop voortbordurend ontstaat een afgetekend beeld; de woningprijzen buiten Flevoland liggen substantieel hoger dan in de polder en zijn ook stabieler. Institutionele beleggers investeren om die reden ook liever in vastgoed op het oude land, dit zijn investeringen die langjarig renderen. In Flevoland gaan ontwikkelaars veelal voor quick wins.

Dat is op zichzelf niet heel erg. Het prijsverschil betekent namelijk ook een concurrentievoordeel voor Flevoland. Eerder al sprak Pieter Tordoir over Flevoland als betaalbare toegangspoort. De Zeeuw stelt dat Flevoland ook wat te bieden heeft, veel groen-blauwe kwaliteit voor relatief weinig geld. Wees je daar van bewust en zet die kennis in het grotere geheel. Het bepaalt hoe je aan de verschillende tafels zit.

Frank ten Have is uitgenodigd voor het gesprek omdat hij verstand heeft van (grond)exploitaties en de ontwikkelingen op dat vlak. Voorafgaand aan de bijeenkomst bestond bij de redactie het beeld dat de grondexploitaties van Lelystad en Almere niet bestand zouden zijn tegen de veranderingen van de boekhoudregels rondom grondexploitaties. Om een lang verhaal kort te maken, de verandering van de regels lijken geen structurele problemen te veroorzaken voor de Flevolandse gemeenten.

Verder stonden met Frank stil bij de verouderende woningvoorraad in Flevoland. Met name de relatief grote contigenten jaren 80 woningen in Almere en Lelystad. Heel nuchter stelde hij vast dat de aantallen niet spectaculair groot zijn. En los daarvan, het eigen woningbezit is in Flevoland erg hoog in vergelijking met andere provincies; je sturingsmogelijkheden zijn met andere woorden zeer beperkt.

Reageren zonder in te loggen? Schrijf je reactie, vul je naam en e-mailadres in en vink ‘Ik reageer liever als gast’ aan.