AA Tekstgrootte
Visie op Flevoland

Typische ondernemend Flevoland - Instral

31 mei 2016

Wat typeert de Flevolandse ondernemer? Om daar achter te komen, spreken we ondernemers uit de regio. Deze week spraken we met Nils Janbroers, oprichter van Instral.

Instral handelt in oplossingen

Het kan wél! Dat lijkt de lijfspreuk te zijn van Nils Janbroers, oprichter van Instral. Met een groepje knappe koppen lost hij problemen op die andere bedrijven niet kunnen of willen oplossen. Problemen in de olie-industrie, watermanagement, milieu, landbouw en mijnbouw. Onder andere dan, want doemt er ergens anders een probleem op dat hij met chemisch-technische oplossingen kan tackelen, dan zal hij dat niet laten. “Alles is oplosbaar”, aldus Nils.

Beperkt in zijn creativiteit

Als olie- en gasingenieur in loondienst voelde hij zich beperkt. Hij wilde het liefst de ruimte om met creativiteit oplossingen voor problemen te verzinnen. Maar bedrijven handelen niet in oplossingen, ze handelen in producten. En in zijn branche is het ook nog eens zo dat bedrijven voor sommige problemen liever geen oplossingen bedenken.

Daarom begon hij eind 2010 voor zichzelf en inmiddels bestaat het team uit zes personen. “We zijn klein, flexibel en in ons hele handelen onafhankelijk. Wij pakken vraagstukken op die voor grote chemiebedrijven niet interessant zijn.”

Thuis in de polder

De keuze om zich in Lelystad te vestigen was vooral een praktische. Omdat hij zelf na vele omzwervingen in Almere was beland en geen zin meer had in files, viel zijn blik op Lelystad. “Hier was ruimte en er stond ook nog eens toevallig bij Mac3park een ingericht laboratorium leeg”, aldus Nils. “De keuze was snel gemaakt.”

En ondanks eerdere vooroordelen over de polder voelt hij zich er nu thuis. “Er zijn hier zoveel mogelijkheden en de mensen zijn enorm bereid mee te werken en mee te denken”, aldus Nils. Ook bij de mensen van de provincie voelt hij zich gehoord, geholpen en gesteund. “Ik voel me hier als de huismus van Lelystad (de zeearend): ik heb de ruimte om uit te vliegen, maar hier is mijn stek, een veilige thuisbasis.”

Oplossing voor fijnstof

De subsidie die Instral kreeg vanuit de Technologische Mkb Innovatie-regeling (TMI) was meer dan welkom. “Eindelijk konden we volop bezig met het fijnstof-vraagstuk dat vanuit Roemenië aan ons was voorgelegd”. Achttien maanden non-stop werk leverde de oplossing op: een (veilig en millieuvriendelijk!) product dat fijnstof bestrijdt. Toe te passen in de mijnbouw en andere industrie, wegenbouw en – fijn voor Flevoland - de landbouw. “Het is ongelofelijk dat er nog nooit serieus is gezocht naar een duurzame en praktische oplossing voor het stuifprobleem in de landbouw, maar wij hebben het gevonden.” Instral ontving er de Flevopenning voor meest innovatieve onderneming voor in 2015.

Groei in oplossingen

Wat de toekomst brengt, weet Nils nog niet. Het pand is er om in te groeien en nieuwe ideeën zijn er al genoeg. Hij blijft voorlopig in de branche waar hij vandaan komt. “We moeten zeker ook kijken naar wind- en zonne-energie, maar voorlopig zitten we nog wel vast aan fossiel. Met onze nieuwe hoogstaande oplossingen kunnen we die sector een stuk schoner maken”, besluit Janbroers.

  • Instral
  • Instral 2

Reageren zonder in te loggen? Schrijf je reactie, vul je naam en e-mailadres in en vink ‘Ik reageer liever als gast’ aan.