AA Tekstgrootte
Visie op Flevoland

Typisch Ondernemend Flevoland - Condoor

9 mei 2016

De menselijke maat in de polder

Werk of privé, Kees-Jan Honig, Directeur van Condoor, laat zich leiden door de menselijke maat. In de vijf kwartier dat ik met hem spreek, komt het woord ‘garagedeur’ niet voor. Nu ben ik dan ook geen klant, maar iemand die op zoek is naar de ‘ziel van Flevoland’ en daarom ook naar de ziel van dit Flevolandse bedrijf. 

Kees-Jan kwam eerder naar Flevoland dan zijn bedrijf. Geboren in Afrika en opgegroeid in Holten kwam hij via Zwolle en Utrecht in Zeewolde terecht. Een migrant dus – zoals al zijn leeftijdsgenoten in Zeewolde. Hij zocht met zijn vrouw de ruimte. Een twee-onder-een-kap-met-garage, voor een redelijke prijs. Dat vond hij in Zeewolde. Kees-Jan: “Dit is de perfecte plek om kinderen op te voeden. Alles is dichtbij; bos, water, sport. Het is er veilig bovendien. En de mensen in Zeewolde staan open voor contacten. De instelling is toch ‘we zitten hier samen, laten we er wat van maken’.”

Zijn bedrijf bouwde hij, samen met zijn compagnon Jaap Kwant, op vanaf de grond. Ze startten in Nijkerk, maar groeiden daar al snel uit hun jas. De zoektocht naar meer ruimte verliep stroef in Nijkerk. Hoe anders was het in Zeewolde waar de contacten met de gemeente direct heel goed verliepen en betaalbare grond was. Sindsdien is Zeewolde dus ook bedrijfsmatig zijn thuisbasis. 

Hoewel Condoor vooral produceert voor de Europese markt, heeft het bedrijf een sterke binding met Zeewolde. Condoor sponsort diverse (sport)verenigingen en veel medewerkers komen uit het dorp. Het was onder andere deze betrokkenheid die het bedrijf de titel ‘Ondernemer van het Jaar 2016’ opleverde. 

Condoor wordt ook gewaardeerd om het gevoerde personeelsbeleid. Hoewel, ‘beleid’? Het is voor Kees-Jan eigenlijk gewoon het toepassen van de menselijke maat die voor hem niet meer dan vanzelfsprekend is. “Respect en waardering voor elkaar, samenwerken en aandacht voor de passie van de mensen. Maar ook elkaar aanspreken op fouten hoort daarbij”, aldus Kees-Jan. En het bedrijf besteedt veel aandacht aan een goede werkomgeving – kantine, sportgelegenheid, goede bureaus en stoelen en voldoende daglicht. En ik moet toegeven: het hele pand voelt gewoon prettig aan. 

Kees-Jan geeft de voorkeur aan medewerkers uit de omgeving. “De betrokkenheid is nu eenmaal groter als je tien minuten van je werk woont, dan wanneer je drie kwartier moet reizen.” Hij kijkt rond op de werkvloer en noemt ‘Zeewolde, Zeewolde, Nijkerk, Amersfoort, Harderwijk, Zeewolde’. “We hebben eigenlijk geen medewerkers uit andere Flevolandse plaatsen”, beseft hij plots. Ook privé heeft hij niet veel met de rest van Flevoland – voor winkels, cultuur of een oude binnenstad gaat hij naar Zwolle, Amersfoort of Harderwijk. 

Of hij in Zeewolde blijft? “Condoor blijft er zeker, we zitten hier goed. We blijven werken op de ingeslagen weg en ons op alle vlakken voortdurend verbeteren.” En privé? “Ach”, mijmert hij, “als de kinderen uitgevlogen zijn, dan is de belangrijkste reden om in Zeewolde te wonen ook weg. Ik sluit niet uit dat we dan weer andere woonwensen hebben. En misschien betekent dat ook een andere plek. Wie weet..” 

  • Condoor
  • Kees-Jan Honig, Condoor
  • Condoor, Zeewolde

Reageren zonder in te loggen? Schrijf je reactie, vul je naam en e-mailadres in en vink ‘Ik reageer liever als gast’ aan.