AA Tekstgrootte
Visie op Flevoland

Op bezoek bij Reimarkt Groningen

23 mei 2017

Voor de opgave Duurzame Energie waren we op bezoek bij de energiewinkel Reimarkt Groningen. Daar legden zij ons uit hoe ze tot het concept met de ‘openslaande deuren’ gekomen zijn.

In het begin gaf Reimarkt inwoners vrijblijvend advies over mogelijkheden van energie opwekken en energie besparen in hun huis. Na een paar jaar keken ze of het advies daadwerkelijk uitgevoerd was. Het bleek dat mensen het vervelend vonden dat er zoveel aannemers met rommel in hun huis langs zouden komen voor het uitvoeren van alle (afzonderlijke) energiebesparende maatregelen. Bovendien is het energieneutraal maken van een huis vaak een technisch verhaal. Het gaat nooit over wooncomfort en het directe voordeel dat huiseigenaren ervan hebben. Dat sprak mensen niet aan.

Openslaande deuren

Dat kon anders; een energiemaatregel transformeren naar een woongenot. Neem bijvoorbeeld een jaren-60-woning met een groot raam met een enorme radiator eronder. Wat Reimarkt doet, is een compleet pakket aanbieden met bijvoorbeeld openslaande deuren inclusief een nieuw verwarmingssysteem, waardoor er energie bespaard kan worden. Ze kijken zorgvuldig naar producten die voor een grote doelgroep energievoordeel oplevert. Dit product zetten ze in de markt en gaan het gericht aanbieden. Dit gaat steeds meer online, maar mensen willen ook graag naar een fysieke winkel gaan.

Hoge klanttevredenheid

Reimarkt helpt bijvoorbeeld oriënterende klanten met het vinden van een aannemer. Dat levert een klanttevredenheid op van 80%. Als dit energiewinkelconcept verder uitgebouwd wordt, hebben ze geen financiële ondersteuning van de overheid meer nodig. Het gaat de goede kant op. Er zijn al winkels in Enschede, Delft, Zoetermeer, Den Bosch én Groningen.

Reageren zonder in te loggen? Schrijf je reactie, vul je naam en e-mailadres in en vink ‘Ik reageer liever als gast’ aan.