AA Tekstgrootte
Visie op Flevoland

Op bezoek bij prijswinnaar energie make-over

23 januari 2017

Natuur en Milieu Flevoland organiseerde een prijsvraag. De hoofdprijs waren allerlei energiezuinige ingrepen voor in huis. We gingen op bezoek bij de prijswinnares Majken Brokken.

Majken Brokken liep op de markt en kwam langs een kraam van Natuur en Milieu Flevoland waarvan ze een windmolentje kreeg. Ze dacht nog, leuk voor de kids! Ze had haar e-mailadres achtergelaten en kwam erachter dat ze een energie make-over van haar huis kon krijgen door mee te doen met een prijsvraag.

Opdrachten

Elke week kreeg ze een opdracht. Wat kan je doen in je eigen huis om het energiezuiniger te krijgen? Wat is je eigen voetafdruk? Waar kan je in de provincie energie opwekken? Een foto maken van je eigen windbeleving en een vlog met de boodschap dat JIJ de hoofdprijs verdient, waren onderdelen van de prijsvraag. En ze won de prijs! Deze bestond uit allerlei energiezuinig ingrepen voor in haar huis; een geïsoleerde vloer, spouwmuurisolatie, HH+ glas, energiemeter, palletkachel, zonnepanelen en een zonneboiler.

Veranderend gedrag

Het mooie van deze actie is dat haar energiegedrag veranderd is. Ze is zich meer van het gebruik van energie bewust; bijvoorbeeld handen wassen met warm water doet ze niet meer. Ze wist eerst niet van het bestaan van een zonneboiler en nu krijgt ze er een.

Bereik

Deze prijsvraag heeft veel nieuwe mensen bereikt;  90 deelnemers, 3000 stemmers en volgers op facebook. De deelnemers  spraken ook mensen in bijvoorbeeld hun sportschool en op straat deelnemers. Op die manier zijn veel mensen betrokken bij het onderwerp.

Reageren zonder in te loggen? Schrijf je reactie, vul je naam en e-mailadres in en vink ‘Ik reageer liever als gast’ aan.