AA Tekstgrootte
Visie op Flevoland

Maak geen plannen, jaag dromen na!

21 juni 2016

Meer dan honderd belangstellenden verzamelden zich maandagavond 20 juni in het provinciehuis in Lelystad. Het moment was daar om de oogst van het atelier Flevo-perspectieven publiek te presenteren: de Flevo-perspectieven. En om terug te blikken op een bijzonder proces.

Ateliermeester Co Verdaas startte met een welgemeend dank-je-wel aan het atelier-team. Zij zorgden ervoor dat er talloze experts, hoogleraren en trendwatchers en ruim tweehonderd bewoners, ondernemers en belangstellenden uit de regio zich konden uitspreken over de toekomst van Flevoland.

Co benadrukte nogmaals hoe bijzonder dit proces is. “Een plan is achterhaald op het moment dat je het vaststelt. In dit traject mochten we op zoek naar wat de mensen bezig houdt, wat men belangrijk vindt, wat er speelt in de wereld, in Nederland en hoe dat uitpakt in Flevoland.”

De perspectieven

Dit proces leverde de Flevo-perspectieven op. Brillen of invalshoeken waarmee je naar de Flevolandse toekomst kunt kijken. Stuk voor stuk zitten ze boordevol kennis en inzichten. Ze werden op 15 juni aan provinciale staten aangeboden en zijn allemaal terug te lezen op www.visieopflevoland.nl/flevo-perspectieven.

“Opvallend was”, vertelde Co, “dat in onze ronde door de provincie niemand de sectorale thema’s als mobiliteit, water of natuur miste. Die sectorale bril is blijkbaar helemaal niet nodig. Het gaat erom dat we de dingen in verbanden zien.”

Hartenkreten uit de meetups

Co Verdaas in gesprek met de drie gastenTijdens de meetups op diverse plekken in Flevoland konden mensen uit de regio reageren op de inzichten die uit de gesprekken met de experts waren gekomen. Onder hen ook Joop Dorrestein. Hij was eerder bij een meetup in Almere en deed daar zijn hartenkreet ‘maar we doen dit toch uiteindelijk voor onze kinderen? Da’s toch het enige dat telt.’ Ook Rob ter Haar, agrariër uit Lelystad, had van zich laten horen tijdens de meetup daar. Hij kwam eigenlijk om het boerenbelang te verdedigen, maar kon het niet laten om zich ook over iets anders te uiten. ‘De mentaliteit in Lelystad is ronduit slecht, een wereld van verschil met bijvoorbeeld Overijssel. Als Flevolandse ondernemer wil ik eigenlijk lokaal personeel en lokaal zakendoen. Maar dat laat ik wel uit mijn hoofd hier.’

Beide heren kregen het podium om hun hartenkreten verder toe te lichten. Ter plekke ontstonden ideeën over lesprogramma’s voor de jeugd over gezonde voeding en over werken op de boerderij. Sjaak Kruis – gespreksleider tijdens de meetups en tevens gast vanavond – werd er blij van. “Dit is precies de kracht en de innovatiedrift die ik ook tijdens de meetups heb kunnen zien. Mensen die kritisch in de samenleving staan en tegelijk actief zijn. Hen moet je vrijheid en ruimte geven. Het is dan de uitdaging om tegelijkertijd als overheid ook richting en visie neer te leggen.”

Vanuit urgentie en verontrusting

Op de vraag waarom hij naar de meetup was gekomen, sprak Joop met passie: “Ik ben een verontruste inwoner van Almere en heb een groot gevoel van urgentie. We hebben met grote problemen te maken– klimaatverandering, een uiterst fragiele economie etc. Daar moeten antwoorden op komen. In de partijpolitiek mis ik dat gevoel van urgentie en verontrusting. Er is debat, maar geen dialoog.”

Een mooie gelegenheid om gedeputeerde Jaap Lodders om een reactie te vragen. “Het enthousiasme dat het atelier is tegengekomen, nemen we mee in het vervolgproces op weg naar het opstellen van de Omgevingsvisie. Mensen als deze mannen hier hebben we nodig. Mensen die meedenken en bereid zijn de handen uit de mouwen te steken. In een wederkerige samenwerking met de provincie.”

Prijsuitreiking fotowedstrijd

Winnaars fotowedstrijd samen met Jaap LodderDit voorjaar vroegen we jongeren tussen 13 en 18 jaar om met een foto en verhaal te laten zien waarom zij zich thuis voelen in Flevoland. Er kwamen vele prachtige inzendingen. En vanavond mochten de winnaars hun prijs in ontvangst nemen. De eerste plaats publieksprijs was voor Lisanne Brouwer met haar foto van de Bataviahaven en de eerste plaats juryprijs ging naar de ‘van Gogh-meets-skyline van Almere’ van Larissa Bel.

Hoe nu verder?

Hoewel het werk van de Ateliermeester er nu op zit, kon Co Verdaas het niet laten om nog één persoon aan het woord te laten. Jempie Moens – dream based innovator – heeft wel ideeën over hoe het verder moet in Flevoland. “Durf te werken vanuit dromen, niet vanuit spreadsheets. Werk je vanuit een plan”, is zijn overtuiging, “dan kan er hooguit iets wat meer of wat minder of wat beter gaan. Maar werk je vanuit een droom dan kun je het onmogelijke bereiken.”

Co Verdaas is gesprek met Jempi MoensDaarvoor moet je kunnen loslaten en durven te verbeelden. “Verbeelding is altijd al de basis voor innovatie geweest”, aldus Moens. “Blijf denken in kansen. In Flevoland heerst een vrolijke anarchie. Gebruik dat. Dit gebied heeft veel minder last van tradities en gevestigde orde. Dus als het ergens mogelijk is om te werken vanuit dromen, dan is het hier”, sprak hij met overtuiging.

Met deze inspirerende woorden werd de bijeenkomst afgesloten.

 • Eindpresentatie Flevo-perspectieven-8461 -¬FotostudioWierd
 • Eindpresentatie Flevo-perspectieven-8451 -¬FotostudioWierd
 • Eindpresentatie Flevo-perspectieven-8468 -¬FotostudioWierd
 • Eindpresentatie Flevo-perspectieven-8481 -¬FotostudioWierd
 • Eindpresentatie Flevo-perspectieven-8482 -¬FotostudioWierd
 • Eindpresentatie Flevo-perspectieven-8485 -¬FotostudioWierd
 • Eindpresentatie Flevo-perspectieven-8500 -¬FotostudioWierd
 • Eindpresentatie Flevo-perspectieven-8510 -¬FotostudioWierd
 • Eindpresentatie Flevo-perspectieven-8536 -¬FotostudioWierd
 • Eindpresentatie Flevo-perspectieven-8547 -¬FotostudioWierd
 • Eindpresentatie Flevo-perspectieven-8550 -¬FotostudioWierd

Reageren zonder in te loggen? Schrijf je reactie, vul je naam en e-mailadres in en vink ‘Ik reageer liever als gast’ aan.