AA Tekstgrootte
Visie op Flevoland

Inspirerend gesprek met de klimaatgezant

10 februari 2016

Eerder heb ik aangekondigd dat het geweldig zou zijn als we Michel Rentenaar, onze klimaatgezant, naar het Atelier zouden weten te krijgen. De man die de afgelopen 2 jaar tijd voor Nederland heeft toegewerkt naar het klimaatakkoord in Parijs. Maar ja, hij is een veelgevraagd man en was na Parijs ongetwijfeld wel even aan vakantie toe... De 2 weken van de klimaattop heeft hij nauwelijks geslapen en daarvoor heeft hij 2 jaar over de wereld gereisd.

Zojuist heb ik een uiterst inspirerend gesprek gehad met Michel Rentenaar, onze klimaatgezant. Hij is een begenadigd verteller, vol met anekdotes die meeslepend en beeldend vertelt over het onderhandelingsproces. Prachtig! Wat mij betreft kan hij er zo het theater mee in.

Natuurlijk kwam ook de vraag op tafel, hoe zijn ervaring en kennis aansluit bij de opzet van het Atelier Flevo-Perspectieven. Michel sloeg zelf de brug naar het Atelier op een hele mooie manier: zonder dat ik dat wist, is hij een van de initiatiefnemers van www.under2mou.org een beweging die juist het belang van de regionale schaal benadruk. “The Under 2 MOU brings together states and regions willing to commit to reducing their greenhouse gas emissions and will galvanize action through the Conference of the Parties (COP 21) in Paris and beyond.”

Daarnaast heeft hij ook een rol gespeeld bij het verbreden van het intergouvernementele karakter van de klimaattop(pen). Hij hamert in het gesprek op het belang ook ondernemers en andere partners te betrekken bij de klimaatagenda en de uitvoering daarvan. Dat heeft ook zijn weerslag gekregen in het akkoord dat in Parijs is gesloten.

Kortom, hij kan op een hele mooie manier de brug slaan tussen de aanpak in het Atelier en het klimaatakkoord van Parijs. Tevens nodigt hij de provincie nu al uit om kennis te nemen van (een deel van) de 11.000 ideeën op het gebied van klimaat en zich aan te sluiten bij het Under 2 MOU initiatief. Wat er al is hoef je immers zelf niet meer te bedenken...

Binnenkort komt hij nogmaals naar het Atelier toe voor de ateliersessie over klimaat. We gaan dan samen met hem de brug leggen naar de (Flevolandse) elementen in het klimaatakkoord. Hou de website in de gaten voor meer informatie!

Reageren zonder in te loggen? Schrijf je reactie, vul je naam en e-mailadres in en vink ‘Ik reageer liever als gast’ aan.