AA Tekstgrootte
Visie op Flevoland

Groengas in Almere

4 januari 2017

Volgende week is het zo ver. Dan levert de nieuwe groengas installatie van Almere zijn eerste gas. We bezochten de installatie net voor de kerst terwijl het terrein nog krioelde van de bouwvakkers.

De hoeveelheid silo’s en leidingen is indrukwekkend. Essent neemt het geproduceerde groene gas af. Gas dat ook geschikt is om auto’s op te laten rijden. Als de centrale eenmaal volledig operationeel is dan levert het genoeg gas voor ruim 2200 Almeerse huishoudens.

Financiële puzzel

‘De centrale is ontwikkeld door Ludan Energy. Een bedrijf uit Tel Aviv dat op meerdere plekken in Nederland dit type centrale ontwikkelt’, aldus Frank de Bruine, directeur van de groengas installatie. In januari start uitvoerder Albert Jan Dane met de bouw van nagenoeg dezelfde installatie in Goor, Overijssel.

Ondanks de ervaringen die ze opdoen, blijkt het ontwikkelen van een nieuwe centrale iedere keer weer een ingewikkelde puzzel. Dat komt niet door de techniek maar in het rondkrijgen van het financiële plaatje. De businesscase is ingewikkeld door de combinatie van verschillende factoren:

  • beschikbare grondstoffen
  • logistiek van grondstoffen (vooral mest, maar ook restanten uit de voedingsindustrie en bermmaaisel)
  • SDE subsidie
  • kwaliteit van het gas
  • financieringslasten

Financiering uit de markt

Keer op keer blijkt de ontwikkelfase zeer ingewikkeld. Dat is ook de reden waarom DE-on (Duurzame Energie en Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland) besloot te investeren in dit project. Hierdoor is er financiering uit de markt mede-mogelijk gemaakt. Zonder deze financiering was de door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gestelde subsidietermijn niet gerealiseerd.

Ook Meewind heeft risicodragend geïnvesteerd in de ontwikkeling. Deze financier investeert met geld van particulieren. Dat gebeurt in toenemende mate in regionale energieprojecten na eerdere succesvolle deelname in wind op zee. De fondsbeheerders vinden het belangrijk dat de projecten verbonden zijn met de omgeving. Bijvoorbeeld door het gebruik van lokaal materiaal zoals in Almere gebeurt. Na de ingebruikname van de installatie gaat deze waarschijnlijk ook CO2 leveren aan de nabij gelegen kassen van Almere de Vaart.   

Reageren zonder in te loggen? Schrijf je reactie, vul je naam en e-mailadres in en vink ‘Ik reageer liever als gast’ aan.