AA Tekstgrootte
Visie op Flevoland

Flevoland versus de Beemster

1 november 2016

Voor het perspectief Het Verhaal van Flevoland gingen we in gesprek met Jos Ulijn. Jos geeft les in landschapsarchitectuur aan de Hogeschool Van Hall Larenstein. We spraken hem over zijn grote passie: droogmakerijen.

Een droogmakerij is een bemalen gebied (polder) dat van oorsprong een meer, een ander groot water of drasland was. De Beemster is zo’n droogmakerij in Noord-Holland en is vooral bekend als gebied waar kaas wordt gemaakt. In het gebied is een goede samenhang tussen economie, samenleving en landschap. Dat het ook Werelderfgoed is, is minder bekend.

Beemsterkaas
De melkboeren uit de Beemster hadden vroeger de keus; óf zelf kaas maken óf het gezamenlijk uitbesteden. Dat laatste deden ze. Ze krijgen voor hun melk meer geld, omdat de koe buiten loopt. De melk komt uit de Beemster en omliggende polders. Het landschap is en blijft op deze manier een open veld met koeien en zicht op de horizon, dat wat de inwoners zeer waarderen. Het bedrijf Cono Kaasmakers heeft de Beemsterkaas heel goed in de markt gezet. De kaas ligt in heel Nederland in de winkelschappen. Cono heeft nog niet zo lang geleden uitgebreid. Jos: ‘Dat was een spannend moment, want er was sprake dat de fabriek zich buiten de polder ging vestigen en dan zou het verhaal niet meer kloppen. Door een prijsvraag en een goed ontwerp was grootschalig uitbreiden wel mogelijk in de Beemster. Dit was een hele goede ontwikkeling voor het gebied, want een gebied op slot zetten is het begin van het einde.’

Ondernemerschap
Wat droogmakerijen met elkaar verbindt, is dat ze allemaal een toonbeeld zijn van ondernemerschap. Innovatieve krachten zorgen ervoor dat de polder een toonbeeld blijft, want de droogmakerij past zich dan aan, aan de huidige behoefte. Zo is het immers ook ooit bedoeld. Het opbouwen van de Flevolandse polder ging met veel experimenteren, meerdere pogingen waren nodig door mislukkingen. Wanneer je niet geheel alles weghaalt en delen behoudt, ontstaat gelaagdheid. Zo zijn immers de Middeleeuwse steden ook ontstaan, die wij vandaag de dag enorm waarderen. Wat Flevoland Flevolands maakt, is volgens Jos het realiseren van je eigen dromen en het bouwen van eigen huizen.

Maakbare samenleving
De Noordoostpolder is ontstaan vanuit de gedachte dat de samenleving maakbaar is. In tegenstelling tot de rest van Flevoland staat hier de mens centraal. Volgens Jos merk je in de rest van Flevoland veel meer dat de markt de invulling van het landschap heeft bepaald. Een gebied heeft minder binding met de mensen als het zich door de markt laat bepalen. Vraag de inwoners voor input en vertaal dat in het landschap, dan wordt de uiting van de mensen zichtbaar en voelen ze zich meer verbonden.

  • Beemster&NOP

Reageren zonder in te loggen? Schrijf je reactie, vul je naam en e-mailadres in en vink ‘Ik reageer liever als gast’ aan.