AA Tekstgrootte
Visie op Flevoland

Parijs en Flevoland

17 december 2015

Parijs en Flevoland

Onlangs is in Parijs een historisch akkoord gesloten over het klimaat. Of wellicht beter, een akkoord over het vertragen van de door menselijk handelen veroorzaakte klimaatverandering. Het is makkelijk om dit type akkoorden af te doen als een stapel papier en goede bedoelingen. Gelukkig gebeurde dat nagenoeg niet. Integendeel, ook mensen die al jarenlang roepen om een globale aanpak toonden zich overwegend positief. Ze verwijzen daarbij natuurlijk allereerst naar de inhoud van het akkoord en het bindende karakter ervan. Maar ik denk dat er meer aan de hand is. Ik denk dat men vooral heeft gevoeld dat het eenieder dit keer menens is, dat er inderdaad geen weg terug meer is en dat het nu aan ons allen is om stappen te zetten.

Al werkende in de tuin met nota bene de rozen in bloei!, mijmer ik dan als vanzelf ook over de relatie met het atelier Flevoland. Want uiteindelijk zijn het de burgers, bedrijven, overheden en anderen die in beweging zullen moeten komen als het gaat om het uitwerken en uitvoeren van dit akkoord?

Wat betekent het voor het landschap, de landbouw, de economie, financiën en vele andere zaken. Op zo’n moment komen Parijs en Flevoland dus even samen. Een mooie opdracht voor het atelier om de betekenis van dit klimaatakkoord ook te vertalen naar de betekenis die het voor Flevoland heeft of kan gaan hebben. Binnenkort tref ik de staatssecretaris van IenM, Sharon Dijksma. Ik zal haar dan eens vragen of haar hoofdonderhandelaar een keer naar het atelier kan komen. Parijs en Flevoland zullen in het atelier met elkaar verbonden moeten worden, zoveel is mij wel duidelijk.

Reageren zonder in te loggen? Schrijf je reactie, vul je naam en e-mailadres in en vink ‘Ik reageer liever als gast’ aan.