AA Tekstgrootte
Visie op Flevoland

Hoe een akkoord kan ontroeren

14 april 2016

Hoe een akkoord kan ontroeren

Woensdagochtend 13 april was Michel Rentenaar, de klimaatgezant, te gast in het atelier. Aan tafel zaten ook Hetty Klavers, Arie Stuivenberg en Gerben Dijksterhuis. Om ons heen had zich een kring van zo’n 10 tot 15 gasten verzameld.

Het was een andere sessie dan de meeste sessies tot nu toe. Immers, in de kern is de klimaatgezant een diplomaat, geen wetenschapper die feiten en trends komt toelichten. Maar ja, ik heb het al eerder gezegd en geschreven, als je de klimaatgezant in het Atelier kan krijgen... Dat biedt een inkijkje in een wereld over een van de meest urgente vraagstukken van deze tijd, dat laat je niet lopen.

Op openhartige wijze vertelde Michel een uur lang over de jaren die vooraf gingen aan de klimaattop in Parijs. Hoe hij bijna elke dag wel in een vliegtuig of hotel ergens op de aardbol verkeerde. Hoe hard werken, uithoudingsvermogen, soms ook het toeval maakte dat zich langzamerhand een baanbrekend akkoord ontvouwde opbouwde richting die finale dag in Parijs. Hoe het vervolgens toch nog bijna fout dreigde te gaan door verwarring over 1 woordje, hoe dat op onnavolgbare wijze voorkomen werd en tot wat voor ontlading dat leidde waarbij mensen elkaar huilend en juichend in de armen vielen.

Hij vertelde het op een manier die ook bij de gasten tot ontroering leidde. Gewoon, door te vertellen hoe het was gegaan en wat de betekenis van het akkoord is, door ons deelgenoot te maken van een wereld die we zelf niet kennen. Iedereen hing aan zijn lippen. Het was ook een positief verhaal, dat laat zien waar een groep mensen toe in staat is als ze de wil tonen er samen iets van te maken, hoe verschillen overwonnen kunnen worden. Een verhaal wat zonder meer doorverteld gaat worden door de aanwezigen, een verhaal dat inspireert, dat laat zien dat het uiteindelijk mensen zijn die een verschil maken.

Hopelijk krijgt u op deze manier nog een beetje mee van de inspiratie die Michel bracht, al is dat hooguit een fractie van hetgeen we in de sessie met de aanwezigen hebben mogen ervaren.

Reageren zonder in te loggen? Schrijf je reactie, vul je naam en e-mailadres in en vink ‘Ik reageer liever als gast’ aan.